Ezen építési módnak közel fél évszázados múltja van. Sámsondi Kiss Béla munkásságán alapszik, melyet a 30-as években kezdett és egészen haláláig, 1972-ig folytatott.
Munkásságának folytatásaként, felhasználva az Ő gazdag elméleti és gyakorlati tapasztalatait de tovább fejlesztve a különféle kivitelezési megoldásokat e technológiával készítettünk épületeket.
Az ezeken kipróbált különféle megoldások tovább gazdagították ezen építésmód műszaki-gyakorlati tapasztalatait, bizonyították életképességét. E gyakorlati tapasztalatok eredményeként dolgoztunk ki egy olyan új technológiai megoldást, mely nagy építészeti-konstrukciós szabadsággal rendelkezik.
Ez a gipszbeton szerkezetnek nevezett építési mód. Ez a megoldás kielégíti a korszerű építési rendszerekkel szemben támasztott funkcionális, statikai és épületfizikai igényeket. Referencia létesítmények 1983. óta épültek. ÉMI engedéllyel rendelkezik, jogi oltalom alatt áll.

Általános leírása: A Gipszbeton szerkezet előregyártott, bentmaradó gipsz-zsaluzat segítségével előállított vékonyfalú monolit vasbeton héj, illetve rácszerkezet.Fő jellegzetessége a hajtogatott lemezmű konstrukció.
A technológia alkalmas az épületek szinte bármely szerkezeti elemének elkészítésére, tehát nemcsak a falak és a födémek, hanem külső és belső lépcsők, kerítés, beépített bútor, vagy a tető szerkezete, héjalása is gipszbeton szerkezetű lehet. Szerkezetkész állapotban minden felület egyszerűen burkolható, festhető.

A vasbeton szerkezet előnye itt is jelentkezik. Könnyen kialakíthatunk polcokat, rejtett világításokat (pl. a fürdőszobában), ferde síkokat, stb...
Villanykapcsolók és konnektorok dobozait, valamint összekötő dobozokat és csöveket is előre beszerelhetjük. Így megkímélhetjük magunkat a villanyszereléssel járó véséstől, rombolástól. A gipszbetonból könnyen és az igényeknek megfelelően alakíthatók ki beépített bútorok, vagy akár konyhapult is. A bútorokra utólagosan csak ajtókat kell szerelni. A pultokat általában csempével burkolják, de egyedi elképzelés szerint más anyaggal is megoldható.

Tetőtér beépítésekor gyakran ütközünk abba a problémába, hogy a meglévő födém nem terhelhető, annak cseréjére lenne szükség. Ezért a régi födémet el kell bontani, ami a tető lebontását is magával vonzza. E munkák szükségessége meghiúsítja az építkezést, hisz ezek elvégzése a házban lakók életének és lakásának teljes feldúlásával jár.
A gipszbeton igyekszik ezt a problémát megoldani. A tető és a meglévő födém bontása nélkül ún. vendégfödém építhető belőle.

Az elkészült szerkezet kis önsúlyát (120-150 kg/m2) valamint a helyi statikai adottságoknak megfelelő építési lehetőségeket is figyelembe véve, olyan helyzetekben is megállja a helyét, ahol már más eljárás szóba sem jöhet.

A gipszbeton építési mód leglátványosabb termékei a lépcsők. Készítésüknél több szempontot is érdemes figyelembe venni. Teherbíró és lehetőleg alulról zárt legyen, hogy használatakor a por és a piszok ne hulljon a lépcső alá. Így az alatta levő terület is hasznosan kihasználható.
Ezeket a tulajdonságokat a gipszbeton lépcső messzemenően kielégíti. Tervezésénél a fantáziánkat nyugodtan szabadjára engedhetjük. A technológia rugalmassága bizonyára kielégíti azt.